El VSL és l’espai del BaumannLab – Laboratori de creació jove, amb la col·laboració de MATICS, programat dins el Festival TNT. Està dedicat a les iniciatives i eines que estan donant forma a noves experiències creatives en els àmbits de l’experimentació audiovisual, la tecnologia, les instal·lacions interactives i l’art digital.

En aquesta edició proposem un recorregut per projectes artístics, instal·lacions, xerrades i experiències interactives al voltant del concepte desviacions digitals:

El Detournement o Desviació és un concepte sorgit dins del moviment situacionista que parla sobre la possibilitat artística i política de portar el seu objecte creat pel capitalisme o el sistema polític hegemònic i distorsionar el seu significat i ús original per produir un efecte crític.

(Wikipèdia)

BAUMANNLAB – LABORATORI DE CREACIÓ JOVE

Servei de Joventut i Lleure Ajuntament de Terrassa

Av. Jacquard, 1 – 08222 Terrassa

Veure mapa: googlemaps

Programa

18h – Conferència amb Enric Luján


Fuck off, Google!: Revertint l’arquitectura del control a Internet

Internet és un projecte nascut de la cibernètica, disciplina desenvolupada en el marc de la Segona Guerra Mundial que emfatitza la importància dels processos de control en l’intercanvi d’informacions. El règim de control cibernètic, no obstant, pot ser impugnat seguint diverses estratègies, pensades per introduir elements crítics de discòrdia a la xarxa global.
L’Enric Luján és professor de Ciència Política a la Universitat de Barcelona, membre de Críptica (associació en defensa de la priva-
citat a Internet) i del col·lectiu d’investigació artística ENTROPIC_LAB.

19h – Mostra de projectes

 

IMMERACTIVE Fausto Morales i Tomàs Martí

Immeractive és una instal·lació inmersiva on els participants poden interactuar amb el so i la llum modificant la peça segons el seu moviment. Fausto Morales és pioner en el camp de les visuals en l’escena electrònica, en actiu des de 1994, després de formar-se en arts a l’escola EINA. És Co-fundador del col·lectiu “D’Arts”, art i subversió, i fundador i director de Slidemedia, una empresa de creació visual des de la que participa en diverses exposicions individuals i col·lectives a nivell internacional.

DELETE PROFILE  Irma Marco

Aquesta proposta segueix el fil del projecte de l’artista Will you miss me when I’m gone? Yes-No, que parla de la pervivència en el temps de suports i formats, de com ho gestionem a nivell personal, i de l’art com a espai dinàmic (processos i accions) per parlar-ne. La instal·lació és un espai de confrontació sonora a través de la paraula, i consisteix en utilitzar una tecnologia per parlar de la seva pròpia desaparició. Irma Marco s’interessa així en generar espais dinàmics i interactius a través d’eines senzilles com la pròpia participació de les persones amb els seus dispositius mòbils o amb accions simples. Es tracta més aviat de reflexionar sobre l’ús de la tecnologia, que d’emprar tècniques complexes.

PROJECCIONS ANALÒGIQUES AMB SINTETITZADOR MODULAR  Me-Lenna

Me-Lenna és el projecte audiovisual de Luis González, mexicà de naixement arrelat a Madrid, que va néixer en el 2016, on principalment experimenta amb tecnologia retrofuturista i artilugis obsolets per generar peces visuals analògiques amb una gran varietat de textures i composicions. En els últims anys ha realitzat nombroses actuacions en directe amb Modulars de Vídeo i Àudio on explora la connexió entre les experiències auditives i visuals. Aquesta vegada presentarà una composició de vídeo analògic autogeneratiu amb un Sintetitzador Modular de Vídeo en el qual es crearà una composició amb animació i efectes, que aniran modificant la projecció al llarg del temps. Aquesta composició visual estarà en un loop de feedback amb diverses càmeres on l’espectador podrà interactuar i podrà generar ones de vídeo que es repetiran fins a desaparèixer dins del feedback visual.

EXPERIÈNCIES DE REALITAT VIRTUAL  Citlali Hernández

Selecció de peces de realitat virtual a càrrec de Citlali Hernández que podrem visitar amb els nostres propis mòbils, alhora que aprendrem a muntar unes ulleres de realitat virtual DIY per poder reproduir-les.
Citlali Hernández (1986, Mx) és dissenyadora industrial i artista interessada per la recerca de l’ús de la tecnologia tant en les arts com el disseny. Des d’una visió transdisciplinar, busca crear projectes en formats que transitin en els límits de la instal·lació, l’objecte i la performance.

DRAWING MACHINES Patricio Rivera

Projecte d’investigació que explora les possibilitats de la fabricació digital, la enginyeria mecatrònica i la robòtica en les pràctiques artístiques contemporànies mitjançant la creació dels seus robots i aparells que pinten amb algoritmes visuals que es repeteixen i es despleguen en un paper creant dibuixos de tot tipus fent servir JAVA com a llenguatge de programació.

OFF VSL

L’OFF VSL és l’espai MERCAT del VSL TNT. Els artistes presenten als stands els seus projectes on l’art i la tecnologia es creuen, de manera que el públic general, els programadors culturals i la resta d’artistes poden conèixer noves formes d’abordar l’art digital i establir el contacte de primera mà.

PROJECTES DE L’OFF VSL

FRANCESC QUINTANA GENDRAU Art Sonor
ENCUENTROS, GPS Vídeo Mapping Interactiu amb actors
MARS ODDITY Còmic Interactiu
NEBULOID Sèrie d’animació en 360VR
THE PIZZA SITUATION Videojoc de simulació amb elements d’aventura gràfica i investigació
Metamorfosis V3, Ona Cros Dansa Interactiva
El 1r acte de l’Estranya Joguina, elTeatrillu Tecnologia i tradició escènica

22h – CONCERT

 

Vanesa Paris + Me-Lenna VJ

Vanesa Paris oferirà una sessió amb sintetitzados, teclats i veus varies, barrejant estils electrònics suaus i popers experimentals, creant ambients i ritmes trip hopers alhora. L’acompanyaran els visuals de Me-Lenna, alterego de l’artista Luis González que experimenta amb el seu Sintetitzador Modular de Vídeo únic.